Steigeren en het waarom
Wanneer paarden overprikkeld raken uit zich dit in extreme gedragingen. Ik noem dit extreem omdat het een paard is die als het ware schreeuwt: IK KAN DIT NIET!! 'Kunnen' betekent niet alleen dat hij het fysiek niet kan. Het kan ook betekenen dat hij het mentaal niet kan omdat hij spanning heeft, of het teveel prikkels zijn, of dat hij last heeft van zijn lijf of juist de omgeving. Ongeacht de reden van het niet kunnen, rest het ons nog maar te kiezen uit twee opties; Zweep erover, en hup! Het probleem hiermee, is dat het niet alleen je vertrouwen schend, maar dat het paard altijd ergens anders banger van zal zijn dan van jou. Dus als je hem door middel van dwang gehoorzaam probeert te maken, zul je tegen problemen aan blijven lopen.
Als je dit artikel aan het lezen bent denk ik zomaar dat je graag voor optie twee kiest, dus daar komt ie dan;
Geef je paard tijd.
In plaats van dwang gaan we op basis van vertrouwen op zoek naar een oplossing. Dit betekent dat je een waardige, betrouwbare leider moet zijn voor jep paard, om hem te kunnen ondersteunen in zijn onzekerheden. Geduld is één van de belangrijkste ingrediënten bij een paard die zich wend tot de extreme gedragingen. Geduld en rust. Hieronder leg ik enkele extreme gedragingen uit en geef hierbij een korte toelichting over het ontstaan en de oplossing.

Steigeren
Steigeren is gedrag dat zich uit wanneer een paard zich opgesloten voelt. Dit kan fysieke opsluiting zijn of mentale opsluiting. Links, rechts, vooruit of achteruit zijn geen uitweg meer, dus kan de energie, de frustratie, nergens meer heen. Het paard heeft letterlijk geen uitweg voor de energie die zich genereert. En die frustratie uit zich dan naar de enige andere uitweg, namelijk boven.
Wat belangrijk is in alle situaties waarbij steigeren op de loer ligt, is om het paard in ieder geval één uitweg te geven. Vouw onderstaande voorbeelden open voor de oorzaak en vaak ook gelijk oplossing.
Beenhulp + ophouding tegelijkertijd
Open je hand tijdens een beenhulp, of ontspan je been tijdens een ophouding. Als het paard deze hulpen goed begrijpt kun je ze snel laten afwisselen voor het juiste effect, maar zachtheid is belangrijk!
Opsluiting in de trailer wat zich uit in steigeren
Heel simpel: sluit hem niet op. Zolang het paard spanning ervaart in de trailer, sluit hem niet op. Geef hem de mogelijkheid om eruit te stappen, tot die behoefte er niet meer is. Zijn er stappen waarbij een tussenweg moeilijk is? Houd ze kort en bouw ze pas op als het oké is.
Niet verder durven op buitenrit + beenhulp
Wanneer je paard niet verder durft op buitenrit ervaart hij een mentale blokkade voor hem, links en rechts wordt hem niet toegestaan, en achter werp je een muur op. Door je paard een alternatief toe te staan (stapje links, stapje rechts) of simpelweg te wachten zonder intensieve beenhulp, neem je wat spanning weg.
Niet vooruit mogen spurten bij spanning en beweeglust.
Jullie zullen het vast wel eens meegemaakt hebben: Je bent aan het rijden en je paard heeft zoveel spanning dat hij loperig wordt. De energie in zijn lijf borrelt zich op en... loopt tegen je strenge hand op. Durf je het aan? Laat je hand dan eens gaan en laat hem maar bewegen. Is het niet verantwoord? Stap af en werk vanaf de grond aan ontspanning en focus.
Bovenstaande situaties zijn uiteraard enkel voorbeelden om een beeld te schetsen. Wil jij met mijn begeleiding kijken naar een geschikte oplossing voor jou en jouw paard? Neem dan gerust contact met me op.