Close Contact
HORSEMANSHIP
Gedragsproblematiek
Probleemgedrag
​
Veel eigenaren herkennen het wel; ongewenst gedrag. Het niet laten vangen in de weide, niet stilstaan bij het opstaan, te angstig om mee op buitenrit te kunnen of zelfs steigeren en bokken onder het zadel. Dit alles noemen we geregeld een 'gedragsprobleem', maar is die term wel juist? Want wanneer wij onszelf uit het plaatje halen, heeft het paard dan nog steeds een probleem?
​
Natuurlijke communicatie
Het paard is van nature uitstekend in staat om te communiceren met lichaamstaal. Dit hebben ze immers nodig om te overleven in een kudde. Wat voor een paard vooral belangrijk is, is dat we ons overal van bewust zijn. Dit is niet alleen in de communicatie belangrijk, maar ook voor een paard zijn veiligheid. Omdat een paard een vluchtdier is, moeten ze altijd alert zijn. Wanneer wij als eigenaar dit niet zijn, kunnen zij niet op ons vertrouwen. En kunnen we nu werkelijk alert zijn als we met onze gedachten elders zijn? Nee dus.
Wat gebeurd er bij mij?
In het hier en nu
​
Goed, dus we moeten alert zijn. Maar waar moeten we op letten? In eerste instantie is het belangrijk om even terug te gaan naar onszelf. Alle spanningen, verwachtingen of vervelende ervaringen die wij als bagage met ons meedragen, wrijven af op je paard. Ga dus na waar jouw spanningspunten liggen. Is mijn ademhaling rustig? Is mijn lichaam ontspannen? Ben ik comfortabel of juist beïnvloedbaar door mijn omgeving? Laat ik me leiden door verwachtingen, of kan ik die loslaten?
​
Mindfulness
Kom je tot de conclusie dat je ontspanning nog ver te zoeken is? Laat je paard nog even staan, maar voeg eerst een stukje mindfulness toe aan je routine. Schrik niet, dit stukje kan soms al erg confronterend zijn. Vaak heeft dit proces nog niks met je paard te maken, maar alles met jou en hoe jij in het leven staat.
​
​
En dan het paard
Als we zelf onze rust en zekerheid hebben gevonden, gaan we naar het paard kijken. Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van wat er gaande is met ons paard. Sarah Schlotte omschreef dat heel mooi als: Being seen, being heard, feeling felt, getting gotten. Dit betekent dat we het paard laten weten dat we hem zien, horen, aanvoelen en begrijpen. Maar begrijpen we ons paard echt?
​
Spendeer eens wat tijd aan het bestuderen van je paard. Kijk naar de stresssignalen, de releases. Hoe het paard reageert op prikkels uit de omgeving en hoe hij verkiest deze prikkels weer af te vloeien.
​
Invloed
​
Of we het nu willen of niet, in alles wat we doen hebben wij een grote invloed op ons paard. En met alles bedoel ik alles. Hoe je in je vel zit, hoe je jouw vragen stelt, hoe je het paard leid, verzorgt, traint, welterusten wenst. En als je zover bent gekomen met lezen, is het nu tijd om je ogen te openen wanneer je handelingen uitvoert met en bij je paard. Wát voor invloed heb je precies op je paard. Reageert hij afwijzend bij het aaien, zwiept hij met zijn staart tijdens het trainen. Of maakt hij juist graag connectie en gooit hij lichtjes zijn hoofd als je hem een stap achteruit zet? Al dit soort gedragingen zijn weer waardevolle informatie!
​
​
​
Neem de tijd
Om erachter te komen welke precieze handeling een reactie teweegbrengt is het belangrijk om alles langzaam te doen. Stap. Voor. Stap. Op die manier kun je ontdekken welke reactie jouw beweging bij je paard teweegbrengt, en waar de communicatie dus nog kan verbeteren. Geeft het paard niet de reactie die je voor ogen had? Niet getreurd! Negen van de tien keer is het geen onwil van je paard, maar onbegrip. Tel dus tot tien en probeer het beter te doen.
​​
​
Wil je meer leren over het gedrag van jouw paard en jouw invloed daarop? Je kunt me benaderen voor lessen of clinics op mijn of jouw locatie.